x

İnternet Hızlandırma
İnternet teknolojisi günümüzde ekmek, su kadar önemli, değerli ve vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Evden eğitim, iş, oyun oynama, film dizi izleme, müzik dinleme, sosyalleşme ve daha bir çok farklı konu için kullandığımız internetin hızı ve kesintisiz çalışması da artık bir o kadar önem teşkil ediyor.

Ne kadar sinir bozucu bir durum olsa da zaman zaman hepimizin internet bağlantısında yavaşlama, donma veya kopmalar yaşanabiliyor. Bu da internet bağlantısını verimli kullanmamamıza ve dolayısıyla internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz aksiyonların durmasına ya da iyi çalışmamasına sebep oluyor.

Eğer bu tarz problemler yaşıyorsanız, herhangi bir teknik bilginiz olmasa bile internet bağlantısında yaşanan problemleri nasıl en aza nasıl indirebileceğiniz ve internetinizi hızı arttırma konusunda önemli ipuçları verdiğimiz bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

İnternet Hız Testi
Hız kavramı herkes için farklıdır. Yani göreceli bir kavramdır. Hızlı araba kullanmayı seven ve buna alışmış bir lişi içişn 130 km sabit hız ile ilerlemek oldukça normaldir. Aynı kişi saatte 100 km hız ile araç kullanmak zorunda kalırsa, aslında hala teknik olarak hızlı olmasına rağmen yavaş olduğunu düşünecek ve bu durumdan mutsuz olacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz örneği internet bağlantı hızı için de düşünebiliriz. Hızlı bir internet bağlantısı kullanmanıza rağmen ziyaret edilmek istenen web sitesinin hızı, bilgisayardaki yazılımlar ya da aynı adreste internete giren cihazların fazla olması gibi bazı nedenlerden dolayı zaman zaman bağlantınız biraz daha yavaş hale gelebilir. Bu durumu test etmenin en iyi yolu ise internet hız testi yapmaktır.

İnternet hız testini buradan hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Hız testi sayfamıza geldikten sonra “Go” butonuna basıp yaklaşık 30 saniye boyunca beklemeniz gerekmektedir. Daha sonra ekranda karşınıza çıkacak download (indirme), ping ve upload (yükleme) hızlarınızı kontrol edebilirsiniz. İnternet servis sağlayıcınızın size taahhüt ettiği hız değeri download yani indirme değeridir. Eğer ekranda internet servis sağlayıcınızın size taahhüt ettiği hız limitlerine yakın bir sonuç çıkarsa, aşağıda belirttiğimiz yöntemleri uygulayarak hız değerinizi arttırabilirsiniz.

Eğer ekranda beliren değerler internet servis sağlayıcısının size taahhüt ettiği hız limitinden çok daha düşük çıkarsa internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek teknik destek talep edebilir, internetinizi hızlandırabilirsiniz.

İnternet Hızı Kaç Olmalı?
İnternet servis sağlayıcılardan aldığınız internet paketlerinin hızı genelde 16, 35, 100 Mbps olarak ifade edilir. Bu rakamlar download hızını temsil etmektedir. Dowload hızınız hizmet aldığınız altyapıya göre değişkenlik göstermektedir. Altyapınızın alabileceği en yüksek hızı ölçmek için hız testi sayfamızı ziyaret etmeli ve daha sonrasında almak istediğiniz internet paketine karar vermelisiniz.

Örneğin, adresinizde alabileceğiniz en yüksek hız 30 Mbps olarak çıkarsa bu hızın üstündeki paketlerden yararlanamazsınız. Ancak altyapınızda alacağınız en yüksek hız 100 Mbps çıkarsa dilediğiniz her türlü hız seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Hizmet almak istediğiniz adreste alabileceğiniz maksimum hızı ölçtükten sonra aşağıdaki kriterlere göre internet hızınızı seçebilirsiniz.

Kullanıcı sayısı: Evinizde kaç kişinin aynı anda internet kullanacağı, seçeceğiniz hızı belirleyen en büyük etmenlerden biridir. Eğer evinizde 1 ya da 2 kişi aynı anda internet kullanacaksa 16 Mbps lik internet hızı yeterli olacaktır. Yine de daha hızlı bir internet deneyimi istiyorum diyorsanız bir üst paketlerden de yararlanabilirsiniz. Evinizde 2 ila 4 kişi aynı anda internete bağlanacaksa minimum 35 Mbps lik paketi tercih etmenizi tavsiye ederiz. 5 ve üzerinde kullanıcı sayısı var ise 100 Mbps hızında paket seçeneğini seçmeniz interneti ideal hızda kullanmanızı sağlayacaktır.

Cihaz Sayısı : Aynı anda kaç cihazdan internete bağlanılacağı, seçeceğiniz internet hızınızı belirleyen bir diğer önemli kriterdir. Tablet, televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve hatta buzdolabınız bile internet bağlantınızı kullanıyor olabilir. Ya da aynı evden 3 farklı bilgisayar da aynı internet bağlantısını kullanıyor olabilir. Eğer evde 2 cihazdan aynı anda internete bağlanılıyorsa 16 Mbps’lik hız yeterli olacaktır. 3 ila 6 cihaz ile bağlantı olacaksa 35 Mbps lik paket tercih edilmelidir. 10 ve üzeri cihazdan internet bağlantısı olacaksa en kaliteli bağlantı için 100 Mbps lik hız tercih edilmelidir.

İnterneti Hangi Amaçla Kullandığınız: İnternet hızınızı seçerken interneti hangi amaçla kullanacağınızı da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Eğer interneti mail atmak, video izlemek, müzik dinlemek gibi standart işler için kullanıyorsanız 16 Mbps lik hız sizin için yeterli olacaktır. Ancak internet üzerinden online oyun oynuyorsanız, kesintisiz ve kaliteli bir oyun deneyimi için en az 35 Mbps hızında paket seçmelisiniz. Online eğitimi de kesintisiz bir şekilde almak istiyorsanız yine 35 Mbps lik hız sizin için daha ideal olacaktır.

Altyapınız, kullanıcı sayınız, cihaz sayınız ve internet kullanım amacınıza istinaden en doğru ve en uygun fiyata internet paketini seçmek için web sitemizden hızlıca başvurunuzu yapabilirsiniz!

İnternetiniz Neden Yavaş Olabilir?

Sabit internet hızınızın azalmasının birçok farklı sebebi olabilir. İnternet hızını negatif olarak etkileyen etmenleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

Ağ üzerindeki trafik: Kablosuz ağa bağlandığınızda, aslında radyo dalgalarını kullanmış oluyorsunuz. Ancak bu yayın araçlarının da bir limiti olduğu için oturduğunuz apartmanda veya sokakta kaç tane kablosuz ağ olduğu büyük önem taşıyor. Eğer çok fazla kablosuz ağın bir arada olduğu bir çevredeyseniz, her ne kadar bağlantı barlarınız tamamen dolu görünse de bağlantınızdan tam olarak verim alamıyor olabilirsiniz.

Modeminizin kalitesi: Eski ve çevredeki sinyal trafiği nedeniyle veri aktarımında oldukça yavaş davranan bir modeminiz var ise, kablosuz bağlantınız da bundan olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Sizin için en uygun ve verimli modemi öğrenmek için internet servis sağlayıcınıza başvurabilir, onlardan yeni ve daha yüksek teknolojisi olan bir modem satın alabilirsiniz.

Aynı wi-fi ağına bağlanmaya çalışan birçok insan var ise, kablosuz bağlantınız yok desek yeridir : Fakat bu durumun çok kolay bir çözümü var, çünkü aslında modeminizde, kablosuz sinyal gönderebilecek birçok ‘kanal’ var. Fakat genelde kanal seçimi ile uğraşmayız ve bu nedenle kanal seçiminiz “otomatik” olarak kalır. Modeminizin ‘kanal’ ayarlarını değiştirin ve en az kullanılan kanalı seçin. Eğer kanal seçimini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, ücretsiz inSSIDer uygulamasını kullanarak kendiniz için en uygun kanalı bulun. Eğer sinyal alacağınız kanalı kendiniz seçerseniz, bağlantınızda dikkate değer bir artış göreceksiniz.

Eğer çok kalabalık bir ortamda yaşıyorsanız, modeminiz en verimli kanalı bulmak için uğraşıyor olabilir ve bu da bağlantınızı yavaşlatır: İnternet servis sağlayıcıları, yavaş bağlantı alındığı gerekçesiyle şikayet yağmuruna tutuluyor. Ama bu durumda yapabilecekleri çok da bir şey yok! Üşenmeyin ve bağlantınız için bir kanal seçimi yapın. Böylelikle bağlantınızın hızını arttırmış olacaksınız.

Steam, Netflix veya BitTorrent gibi, bilgisayarınızdaki dosyaları ağ üzerinden diğer insanlar ile paylaşmanıza olanak sağlayan programlar, kablosuz ağ bağlantınızı oldukça yavaşlatabilir. Bu tip programlar genellikle arka planda, çalışır vaziyette unutuluyor. Bir kere daha kontrol etmekte fayda var!

Modeminizin konumu oldukça önemli: Kablosuz modemler her yöne sinyal yayarak çalışır. Bu nedenle, modeminizi duvar gibi engelleyici bir nesneye ne kadar yakın yerleştirirseniz, sinyaliniz o kadar yavaşlayacak demektir. Eğer modeminiz ile cihazınız arasındaki mesafe uzaksa, bir yönlendirici alın ve bu yönlendiriciyi ana modeminize bağladıktan sonra, cihazınıza daha yakın bir konuma yerleştirin. İdeal modem konumlandırması için internet üzerinde küçük bir araştırma yapabilirsiniz.
Bazı cihazlar kablosuz ağa bağlanmak konusunda diğerlerinden daha iyi : Eğer bir iPhone 3’e sahipseniz, ve arkadaşınız iPhone 6 ile sizden daha iyi sinyal alıyorsa, sakın şaşırıp kalmayın çünkü bu çok doğal bir şey. Teknoloji geliştikçe, kablosuz ağ bağlantısı verimliliği de haliyle gelişiyor.

Modeminizin kullandığı teknoloji: Eğer modeminiz eski ise, yapılacak şey oldukça basit: Derhal 5GHZ frekans ile çalışan yeni model bir modem almalısınız.

İnterneti Hızlandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
İnternetinizi hızlandırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz;

Uzun yıllar boyunca kullandığınız eski modemler internet hızınızı yavaşlatabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca yeni ve güçlü bir modem kullanmalısınız. Eğer modeminiz eskiyse modeminizi yenisi ile değiştirmeyi deneyin.
Favorilerinize ya da yer imlerinize eklediğiniz siteler çok fazlaysa her bir sayfa, tarayıcınız açıldığında tekrar yüklenecek ve bu da internet hızınızı düşürecektir. Favori ve yer imlerinize mümkün olduğunca az site kaydedin. Eğer çok fazlaysa bir kısmını silin.
Bilgisayarınızda virüs varsa, internet hızınız düşecektir. Bilgisayarınızda virüs taraması yaparak virüsleri temizleyin. Bu işlemi yaptığınız taktirde internetinizin de bilgisayarınızın da hızı yükselecektir.
Altyapı çalışmaları nedeniyle zaman zaman bazı ilçelerde internet hızları yavaşlar. İnternet servis sağlayıcıları genelde bu tarz çalışmalarını müşterilerine bildirmektedir. Bu çalışmalar bittiğinde internet hızınız yükselir ve normale döner.
Masaüstünüzdeki kullanmadığınız, önemsiz dokümanları silin. Önemli olan belgeleri ise tek klasörde toplayın. Bu yöntem ile bilgisayarınızı daha hızlı bir hale getirebilirsiniz.
Modeminiz çok ısındığı taktirde sinyal sorunlarına yol açabilir. Bu da internet hızınızı düşürecektir. Bu nedenle modeminizi, interneti kullanmadığınız zamanlarda kapatın ve fazla ısınmasına imkan vermeyin.
Kablosuz internet kablolu internete göre daha yavaştır. Bu nedenle eğer mümkünse kablolu internet kullanmaya çalışın. Bu şekilde bir imkanınız yoksa internet kullandığınız cihaz ile modeminizi yakınlaştırın.
Bilgisayarınızdaki işletim sisteminizi mutlaka güncelleyin. Güncel olmayan işletim sistemleri hem bilgisayarı hem de interneti yavaşlatır.
İnternet hızlandırma için DNS ayarlarınızı otomatik hale getirin.
Chrome, Firefox ya da Safari Internet Explorer a göre daha hızlıdır. Bu tarayıcıları kullanmaya çalışın.
Bilgisayarınızda denetim masası alanına gidin. Buradaki program ekle kaldır seçenekleri üzerinden büyük boyutlu olan ancak kullanmadığınız, işinize yaramayan tüm programları kaldırın.